Veertien vrijwilligers hebben zich 10 jaar lang ingezet voor de opbouw van het Edegems historisch archief. Nu willen we laten zien wat er zoal in het archief zit. En misschien kunnen we hiermee Edegemnaars verleiden en kennis laten maken met het rijke Edegemse verleden?
Waar willen we naartoe?
Het Historisch Archief van de gemeente Edegem heeft sinds haar oprichting in 2014 met een team van vrijwilligers een huzarenstuk verricht in het sorteren, klasseren en catalogiseren van duizenden erfgoedstukken. “Edegem’s verleden, bewaren voor de toekomst”, zeg maar. Nu willen we een bijkomende stap zetten. Het verleden is dan wel bewaard - gedeeltelijk - voor de toekomst, maar misschien kunnen we er vandaag ook al iets mee.
Misschien kunnen we een venster op het archief zetten, een etalage maken met wat er in de archieven te vinden is?
Misschien kunnen we Edegemnaars, door te vertellen over de geschiedenis van Edegem, wel enthousiasmeren voor de geschiedenis van hun gemeente?
De etalage van het historisch archief
Een essentieel onderdeel van het archief is het klassement, de catalogus.
En dan liefst zoveel mogelijk digitaal. Na jaren vrijwilligerswerk ontstond een geprofessionaliseerd archief dat online ontsloten wordt met gespecialiseerde software. Zeer geschikt voor onderzoekers.
Een volgende stap is de ontsluiting van het archief voor ieder van ons.
We willen een etalage maken, of een venster, wat zit er eigenlijk allemaal in het archief. Nog beter, wat zit er in het archief dat mij als inwoner interesseert.
Misschien de geschiedenis van mijn straat, de betekenis van mijn straatnaam? Waarom noemt Huis Hellemans eigenlijk Huis Hellemans? Waar was het legendarische snoepwinkeltje ‘Bij Virginieke’? Van waar komt de naam Meihof? Wie woont er vandaag op de grondvesten van een boerderij? Waren er goochelaars in Edegem? Van waar komt Manke Lies?
Een website als etalage
Met de vrijwilligers van het archief hebben we deze website gecreëerd met in de etalage verhalen over boerderijen, huizen, straten en inwoners.
Op deze website verschijnen unieke foto’s van een verdwenen straatje, of van de afgebroken huisjes op het Gemeenteplein. Of van de veloclub anno 1920. Een foto van een markante gebeurtenis zoals de schade die een V2 heeft veroorzaakt in de buurt van het Meihof. Een wegenkaart van het oude Edegem, toen er nog maar 1.000 inwoners waren, en een paar straten. Welke straten waren dat? De Molenstraat? Of een foto van een verdwenen café; waar onze ouders en grootouders al eens in vertoefden?
Het concept van deze website is, wat kan genoemd worden, een ‘teaser’-website, een eenvoudige kennismakingswebsite met een beperkt aantal pagina’s en elke maand iets nieuws.
De eenvoud van de website laat toe om het zelf te beheren en beheersen. Het is bovendien een grote motivator voor ons, ons werk wordt zichtbaar, het maakt het archief levendig en nuttig.
Erfgoed als communicatiemiddel
Archiveren stopt nooit, archieven, zoals dat van Jaak Cousyns, worden binnengebracht, verwerkt en online gezet. Via de website willen we ook verbondenheid creëren, een band smeden tussen het heden en verleden, tussen Edegemnaars en het archief.
Elke actualisering creëert een of meerdere communicatieopportuniteiten. We willen zoveel mogelijk Edegemnaars prikkelen om naar deze website te komen kijken.
De website hanteren we als een opstapje naar het digitale onlinearchief van de gemeente Edegem.
Misschien zijn er wel Edegemnaars die willen helpen in het archief?
Dat hopen we alvast, want we komen nog handen te kort.
De vrijwilligers van het Historisch Archief Edegem
Wij als vrijwilligers maken ons sterk dat we, met de steun van de gemeente, meerwaarde kunnen creëren en misschien wel een band kunnen smeden tussen het heden en verleden, tussen Edegemnaars en het historisch archief.
Comments