Vondsten van de maand
In het archief vinden we soms iets leuk of opvallends en dat willen we graag met jullie delen.
2024-11. In het Gulden Boek worden belangrijke Edegemse gebeurtenissen vereeuwigd. Ze werden gedigitaliseerd door een team van het Historisch Archief (Bob Pilaet, Erik Laforce & Pierre Hens) en zijn te raadplegen hier.
2024-10. Virginie Bessems van het legendarische winkeltje Bij Virginieke. Het winkeltje werd gereconstrueerd door de Kring voor Heemkunde op de zolder van het oude gemeentehuis.
Meer over haar in dit verhaal.
Nog veel meer foto's van de familie Bessems vind je hier.
2024-09. De Edegemse wielrenner Marcel Janssens met zijn moeder voor de Hazeschranshoeve.
Meer foto's zijn te vinden via deze link.
Plechtige inhuldiging van den heer Guillaume Arts als burgemeester op zondag 15 mei 1927
2024-08. Het volledige programma en meer foto's van de inhuldiging zijn te vinden via deze link naar het archief.
2024-08. Het reglement van de "Belgica" supportersclub daterend van 13 augustus 1925. (archief Ronny Ceusters)
2024-07. Het team van het Historisch Archief kwam vorige maand deze foto's tegen:
Links boven: de zegening in 1975 van een Magirus-ladderwagen met drie burgemeesters en alle Edegemse pastoors voor de basiliek (v.l.n.r.: Jan van den Kerkhof (1968-1988), Leo Tindemans (1964-1968), Luce Aerts-Liétaer (1989-1992), Emiel Vermoesen (Sint-Jozef), André Goossens (Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes), Karel Heuten (Heilige Familie)).
Rechts boven: een plan uit 1953 voor een op maat te maken brandweerwagen.
Onderaan: brandweerwagens zijn multi inzetbaar.
Het archief heeft nog veel meer materiaal over onze Edegemse brandweer, te raadplegen via deze link: Historisch Archief Brandweer.
2024-07. Het Gulden Boek van Edegem beschrijft op elke pagina een belangrijke gebeurtenis, zoals de brandweer die 75 jaar bestaat (door kunstenaar R. Borret). Het werd de voorbij weken door HAE-vrijwilligers gedigitaliseerd en zal ongetwijfeld regelmatig hier opduiken. Het Gulden Boek is ook digitaal raadpleegbaar via deze link: Historisch Archief Gulden Boek.
2024-06. Maurits: "De cafés St.-Joseph en St.-Antoine broederlijk naast elkaar op prentkaarten van circa 1934. Met Paling in 't groen op 't menu." De cafés bevonden zich over de grot, vandaag Hovestraat 57 en 55, op de hoek van de Lentelei.
Bovenaan de originelen, onderaan hersteld en ingekleurd door MyHeritage. (collectie Maurits Lierman)
2024-05. Joris: "Het kerkplein was toen nog geen plein maar een aaneenschakeling van weides." in Waarom nog verder lopen? (foto Heilige Familiekerk uit fotoalbum van pastoor Karel Heuten, Historisch Archief)
2024-05. Peter: "Deze biechtstoel van de Heilige Familiekerk ken ik ook van binnen 😉"
(Fotoalbum pastoor Karel Heuten, Historisch Archief)
2024-05. Peter: "Loopt daar nu de Prins Boudewijnlaan rechts onderaan?"
(Heilige Familiekerk op een prentkaart van het Historisch Archief)
2024-04. Frank Neyens: "Mijn overgrootmoeder, Fille Verschaeren, ging met haar dochter, patatten schillen in Fort 5. Het zijn de 2 middelste vrouwen.". Meer over de familie Neyens en hun voorouders in deze blog.
2024-04: Erik Laforce: "Op 19 februari 1945 om 03:30 uur valt er een V-2 vliegende bom op de grens van het Meihof, op amper 20 meter van de villa." Deze werd vernield en niet meer terug opgebouwd. Vandaag staat er enkel de hovenierswoning nog. Meer informatie over het Meihof in deze verhalen.
2024-04. Veerle Wildiers: "Vorige week ontvingen we het persoonlijk archief van pastoor Karel Heuten. Met ondermeer zijn jeugdalbums en daarin een rijm aan zijn moeder naar aanleiding van Sint Niklaas. Hoe leuk is dat? Ik vrolijk er helemaal van op! Wat een mooi en leuk archief!".
Het archief werd afgezet in ons gebouw zonder vermelding van de afzender. Die zouden we wel graag willen bedanken!
2024-03. Peter: "In de plannenkast van het archief vond ik deze oude affiche van 1883 over de verkoop van windmolen Den Pelgrim met een groot, sterk en schoon Molenhuis. Die molen stond waar vandaag 't Kofschip is. Daar moest ik een verhaal over schrijven 😉" (Een verdwenen molen aan een straat die niet bestaat: Den Pellegrim in Edegem)
2024-03. Pierre: "Toen de leeuw nog waakte over dat uniek Edegems dorpszicht..." (foto Jaak Cousyns) Andere zichten op de Sint-Antoniuskerk.
2024-03. Peter: "Wat een uniek beeld van het huis van De Herdt met, voor de Sint-Antoniuskerk, de oude begraafplaats van Edegem." (Huwelijk baron en barones. Stoet aan Sint-Antoniuskerk - Historisch Archief Edegem)