Familie COOSEMANS
Constant COOSEMANS-VAN GOETHEM wordt zo de buur van zijn halfbroer van Florent COOSEMANS-MARTIN (1872-1947). Die is eigenaar van “Villa Louise” verderop in de Hovestraat en sinds 1904 ook van villa “Les Chèvrefeuilles” in de Boniverlei. Die villa heeft een tuin aan de Hovestraat naast het Meihof, gekend als “Jardin Coosemans“.
De familie COOSEMANS-VAN GOETHEM gebruikt dit huis als een buitenverblijf of tweede woonst, ze zijn nooit gedomicilieerd in Edegem. Ze wonen op het Falconplein in Antwerpen, waar hun handelszaak is. In het adresboek van Ratinckx worden ze vanaf 1908 vermeld als eigenaar te Edegem, naast de andere kasteeltjes.
Constant COOSEMANS laat in 1906 meteen het grootste deel van de melkerij afbreken, inclusief het afdak. Vanaf dan noemt men het bij het kadaster een “remise”. Hij bouwt achteraan op het perceel een serre. De villa wordt vergroot met een terras achteraan. In de tuin wordt een vijver aangelegd en achteraan staat een paviljoen (de serre?).
In 1926 overlijdt Constant Coosemans, zijn grafmonument staat tegen de omheining van de grot (links op de foto).
In 1944 overlijdt zijn echtgenote Maria VAN GOETHEM. Die heeft voor de oorlog nog een stuk grond (waar nu het skatepark ligt) aangekocht van de kerkfabriek van Sint-Paulus te Antwerpen.
Vernieling Meihof 19 februari 1945
In de Tweede Wereldoorlog wordt het Meihof al beschadigd bij de inval van het Duitse leger in 1940. Ook bij het bombardement op Mortsel op 5 april 1943 is er voor 2746 frank schade aan plafonds en zinkwerk. Op 19 februari 1945 om 03:30 uur valt er een V-2 vliegende bom (cirkeltje op het plannetje) op de grens van het perceel, op amper 20 meter van de villa.
De villa
Alle muren zijn gebarsten of uit hun pas geslagen, roosteringen zijn uit de muur gerukt, alle schrijnwerk met glas, de plafonds en de elektrische installatie zijn vernield. Gezien de schade aan de villa moet de woning volledig worden afgebroken. Aannemer De Rijck (uit de Hovestraat te Edegem) rekent 65.000 frank aan voor de afbraak- en opruimingswerken in december 1945. Enkel de kelder blijft en zelfs die is niet helemaal stabiel.
De schade aan de inboedel is ook groot (de lijst is 8 bladzijden lang), maar een aantal houten meubels zou na oppoetsen en polieren terug kunnen dienen. De kosten voor vervanging of herstel worden op 107.812 frank geraamd.
Hovenierswoning en tuin
Van de serre zijn 50 m² glas stuk, de schoorsteen is afgebroken en ze is verder zwaar beschadigd. In de tuin zijn 19 bomen en 600 m² beplanting en struiken vernield. Ook de gesmede ijzeren poort met witte stenen pilaren is beschadigd, men rekent 12.000 frank kosten.
De bomen zijn enkel nog kale stammen, aan de overkant van de straat zijn de twee huizen dichtst bij de Boniverlei ook vernield (op de achtergrond uiterst links zie je villa Pierre en villa Blanche Angèle in de Boniverlei).
De remise of hovenierswoning bestaat in 1945 nog steeds op het Meihof, maar de inham is opgevuld met een kleine garage, zodat het origineel van buiten toegankelijke toilet in de garage uitkomt. De hovenierswoning bestaat uit: grote garage, kleine bergplaats, achterplaats, tweede achterplaats, trapzaal; bergplaats (remise) achter de kleine garage. Op de eerste verdieping: trapzaal, voorkamer links, voorkamer rechts. Op de tweede verdieping: zolder links, zolder rechts. De nok van het dak loopt van links naar rechts op deze figuur. (De blauwe lijn geeft aan wat er in 2023 nog rest.)
De onderstaande foto toont de hovenierswoning van de rechterbovenzijde van het plan (zonder de kippenloop), het enige gebouw dat nog rest. (achterkant van het huidige gebouw)
In de hovenierswoning zijn vele deuren en ramen vernield, ook zijn de plafonds zwaar beschadigd, stukken plafond en dak volledig vernield, pannen losgeslagen. Voor de hovenierswoning is de herstelkost 14.555 frank. In de garage zijn voor 6.805 frank voorwerpen beschadigd of verdwenen.
Het domein blijft een hele tijd zo liggen, tot de erfgenamen COOSEMANS denken aan verkavelen. Pastoor Melchior Leonard GOOSSENS wil deze groene ruimte redden voor zijn parochie: speelruimte voor de kinderen, speelpleinwerking in de zomer om de moeders wat rust te geven.
Door zijn toedoen koopt de vzw “Parochiale Werken der Dekenij Kontich” het Meihof, beschreven als bouwgrond en tuingrond (91i , 91L en 53g) met fundamenten (91g) van een geteisterde villa en aanhorige gebouwen (91h en 91k).
De dekenij betaalt er 1.400.000 frank voor (omgerekend naar prijzen 2023 is dit 550.000 euro). Vanaf dan spreken we van “Speeltuin Meihof”.
Erik Laforce, 10 dec 2023
Voor alle details, bronnen en verwijzingen kan je het boekje over “Clément SEGERS en het MEIHOF” raadplegen op de website van het Historisch Archief.
Comments