top of page
  • Foto van schrijverErik Laforce

Meihof (3) 1958 -2020

Bijgewerkt op: 26 apr.

Uitbating door de parochie

In het parochieblad “Kerkelijk Leven” kan men vanaf 1958 de activiteiten in het Meihof volgen en ook de talrijke schenkingen van parochianen voor het Meihof. In 1960 is er nog geen geld om de speeltuin in orde te brengen en gaat de KWB er elke maandag volleybal spelen.

Vakantiespeelpleinen

In juli 1961 start de werking van de “vakantiepleinen” als alternatief voor de heel jonge kinderen op de jeugdspeelpleinen in Wijnegem. Eerst met de kinderen tussen 3 en 10 jaar, onder toezicht van de eerwaarde zusters en onderwijzeressen van de meisjesschool in de Patronaatstraat.

‘t Baasken van het Meihof

Op 6 maart 1969 verschijnt een in memoriam Eugeen Van Tricht, “‘t Baasken van het Meihof”. Volgens deze tekst woonde deze 87 jaar oude man in de hovenierswoning. Hij kent alle kinderen bij naam. Enkel de pastoor, de heer Heirman en Caenen mogen binnen. Met de jaren wordt het stilaan moeilijker, “in de winter moet hij bevoorraad worden als een ingesneeuwde eilandbewoner”. Dus moet hij naar WZC Immaculata, waar hij veel bezoek krijgt van de kinderen en in maart 1969 overlijdt.

Speeltuin

Elk jaar opent het Meihof zijn poorten vanaf 1 mei op woensdag-, zaterdag- en zondagnamiddagen. In de grote vakantie is het alle dagen open. In 1968 vraagt men 3 frank inkom, 7 frank voor een gezinskaart, in 1972 is dit respectievelijk 5 en 10 frank. Er is toezicht door een “boswachter Hans” volgens het parochieblad van 6 juni 1968. In een parochieblad van 1972 wordt gesproken over de houten “veranda” met negentien ramen van waar de ouders hun spelende kinderen kunnen gadeslagen.Beatrijs

In september 1964 bracht de toneelkring Klim-op openluchtvoorstellingen van Beatrijs in het voor de gelegenheid tot openluchttheater omgebouwde Meihof in de Hovestraat.

Problemen

In 1978 gaat voor het eerst het Meihof NIET open in de zomer. In het voorjaar was er te veel regen om het onderhoud uit te voeren en er is geen geld om de speeltuigen te vernieuwen. Gelukkig neemt de gemeente het beheer over van de parochie.

Gemeente huurt Meihof

In het “Gemeenteblad” van april 1979 lezen we dat het gemeentebestuur de terreinen van het Meihof in huur heeft genomen van de vzw Parochiale Werken, als gemeentelijke speeltuin ( gemeenteraad van 22 maart 1979). Wellicht een der laatste verwezenlijkingen van pastoor Leonard Goossens.

In 1990 wordt er een skatepark ingericht. Je kon er terecht als je een “skatevergunning” hebt, waarvoor je 300 frank (7,5 euro) moest betalen.

In 1991 komt er een verkeersplateau aan de ingang van het Meihof in de Hovestraat om het verkeer te remmen en het oversteken te veiliger te maken.

Gemeentelijke erfpacht 1996-2026

In 1996 schrijft men in het gemeentelijk informatieblad dat de bomen moeten verzorgd worden, ook voor de veiligheid. Het gebouw is verkommerd en de speeltuigen moeten onderhouden en uitgebreid worden. De gemeente wil die kosten wel dragen, maar niet als ze gewone huurder blijft. Zo krijgt de gemeente een erfpacht voor de duur van 30 jaar op het Meihof en kan de gemeente deze zone verder als recreatiepark uitbouwen. De pacht bedraagt 1 frank.

In de periode 1996-1997 worden snoeiwerken aan de hoogstammen uitgevoerd. In 1999 wordt het speelterrein en het skatepark vernieuwd. Een architect wordt aangesteld. De houten aanbouwsels worden verwijderd want ze zijn in slechte staat. Ook de achterkamer, keuken en WC worden afgebroken, evenals het stuk van de garage met het platte dak. Het bakstenen hoofdvolume is daardoor smaller. De kopgevel van de garage wordt opengemaakt met een hoog raam. Aan weerszijden komen twee nieuwe glazen aanbouwen.

Daarin komt een drankuitbating tijdens de vakantieperiodes, wanneer er kinderen komen spelen. De verbouwing kost 1,24 miljoen frank (zou nu 7700 euro zijn). Op 21 mei 2000 heropent het Meihof. In 2004 verhuizen de Edegemse Parkavonden (van Geert De Roeck en Marc Van Leemput) naar het Meihof.

Nieuwe Europese veiligheidsnormen eisen nieuwe speeltuigen. In oktober 2008 keurt de gemeenteraad een investering van 110.000 euro goed voor de vernieuwing van de speeltuin. In april 2009 gaat de vernieuwde speeltuin van het Meihof open. In juli 2009 opent het nieuwe skatepark aan het Meihof.In 2015 gaat de gemeente Edegem op zoek naar een nieuwe uitbater (concessie) voor het Meihof. Die zou ook in de speeltuigen en het bos moeten investeren. De kandidaten willen een looptijd van minstens 10 jaar. De gemeente geeft 40.000 euro ondersteuning voor deze vernieuwing.

In maart 2016 keurt de gemeenteraad de concessieovereenkomst goed met twee sociale vzw’s: Pegode vzw zal instaan voor het onderhoud van de speeltuin en het Recreatief, met een feestzaal in de Doornstraat, zal de cafetaria van het Meihof uitbaten en er OCMW-klanten een horecaopleiding geven. In november 2017 noemt men dit een succes.

In 2019 komt er in de winter de “winterbar van Kaffée Allée”, vervolg op de zomerbar in Fort 5, omdat Recreatief zich terugtrok uit de exploitatie. Omdat er geen vervanging gevonden wordt zal Kaffée Allée ook een zomerbar openhouden in 2020, onder de naam Bar Bos. In 2020 moet Pegode beroep doen op crowdfunding om de door de stormen geteisterde speeltuin te herstellen.

In de zomer van 2021 is het grote openlucht waterpretpark “Splashland” te gast in het Meihof.

Erik Laforce, 10 dec 2023

85 weergaven

Comments


bottom of page