top of page
  • Foto van schrijverErik Laforce

Het Meihof (1) 1895-1906

Bijgewerkt op: 26 apr.

In april 1895 huwt de jonge Clément SEGERS (die een melkerij heeft in Edegem) met de welstellende Jeanne VAN DEN WOUWER uit Antwerpen.

Bij zijn huwelijk is zijn installatie van de melkerij in Edegem (paarden, karren, machines, meubels en melkerijmateriaal) 5000 frank waard (geïndexeerd zou dit nu ca 30.000 euro zijn).


Als langs de Hovestraat een stuk grond (I + II + III) openbaar verkocht wordt, gaat dit naar Armand Segers, oom van Clément en de latere burgemeester van Mortsel. Die koopt dit namens Jeanne VAN DEN WOUWER op 14 juni 1895, die het in eigen en persoonlijke naam koopt als herbelegging van eigen fondsen die haar toebehoren uit de erfenis van haar ouders. (Uiteraard, gezien de geldende wetten, met bijstand en machtiging van haar echtgenoot Clément). Op de kaart zie je dat er nog nauwelijks huizen zijn op dit stuk Hovestraat in 1895.

De villa

Het gezin laat vooraan op dit terrein een woonhuis bouwen (op het plan aangeduid met 91b) met tuin (91a) en achteraan een melkerij (91c) met toegang (91d).


Het jaartal 1896 staat op een steen in de gevel. Begin 1897 is het huis af, want dan wordt dochter Maria er geboren. Het is een grote luxueuze woning, in een neogotische eclectische stijl met veel versieringen, circa 14 m x 13 m oppervlakte, een beetje in de stijl van kasteel Torenhof te Brasschaat. De bouwmeester is onbekend. Op het plan zien we de gelijkvloerse verdieping (het terras achteraan is toevoegsel van de volgende eigenaar Coosemans).


  1. Gelijkvloers vooraan (onderaan de tekening) een groot perron, inkom, grote hall, spreekkamer, groot salon en grote eetkamer links, kleine eetkamer, bureel en toilet;

  2. Op eerste verdieping een grote hall, vijf grote slaapkamers, badkamer met toilet;

  3. Op de tweede verdieping een grote hall en twee grote slaapkamers, een mansardekamer achteraan en vooraan een meidenkamer en de kamer voor de keukenmeid.

  4. In de kelder een keuken, pomphuis, provisiekelder, wc, wijnkelder en kolenkelder aan een hall met ingang aan de zijkant van het huis.Op deze foto van het huis ziet men links de daken van de melkerij achteraan. Deze foto dateert van vóór 1900 met twee peuters op het grasveldje (wellicht Louis Segers, geboren in 1896 en Maria Segers, geboren in 1897), de bomen en struiken zijn nog klein.


De melkerij

In (Van Passen, 1974) staat een foto van de melkerij achteraan. Melkstopen staan onder het afdak dat op de kadasterschets aangegeven is. In 1906 wordt de melkerij afgebroken, enkel het rechtse deel dat niet op deze foto staat, blijft over. In 1901 vertrekt de laatste inwonende arbeider, die later melkverkoper wordt in Edegem.

In 1904 wordt Clément SEGERS burgemeester van Edegem. In datzelfde jaar begint er een “Laiterie d’Edeghem” haar activiteiten op de Belgiëlei, eigendom van mevrouw Segers, daarna is Clément Segers eigenaar. Wellicht was er toen geen al melkerij meer in Edegem.

Ansichtkaarten

Er zijn veel ansichtkaarten van het Meihof, maar dikwijls wordt dezelfde foto door verschillende uitgevers gebruikt, soms met de naam “Chateau Segers” later met “Het Meihof”. De grappigste kaart, gevonden op Delcampe, is er een verstuurd door schrijfster Marie Gevers (Mussenburg), die aan de heer Coveliers vraagt om een kastje te komen schilderen. De kinderen op de foto zijn de twee oudste kinderen van het gezin Segers-Van den Wouwer. De jongen met hoed en het meisje zijn ook te zien in de blog over de eerste auto’s in Edegem.

Verkoop aan Constant Coosemans

Op 4 januari 1906 verkoopt Jeanne VAN DE WOUWER, bijgestaan voor zover nodig door Clément SEGERS, het Meihof voor een bedrag van 72.000 frank aan Constant COOSEMANS-VAN GOETHEM. Omgerekend aan de ABEX index zou dit nu 1,84 miljoen euro zijn.Dezelfde ansichtkaarten van het “Chateau Segers” heten nu “Het Meihof” of “Villa Coesemans”.(Foto met AI ingekleurd door MyHeritage)

Erik Laforce, 10 dec 2023

Wordt vervolgd (Meihof (2) 1906-1945)

21 weergaven

Comments


bottom of page